Çin Aşısı Hakkında Çin Basınında Çıkanlar

Şu sıralar birçok kişi Çin aşısı iyi mi, pahalı mı gibi soruların cevabını bulmaya kafa yoruyor. Ben bu konulardan anlayan biri değilim. Bu nedenle bu konuyla ilgili yorum yapamam. Çin’in kendi aşıları ile ilgili ne düşündüğünü öğrenmek için günlerdir China Daily sitesini takip ediyorum.

Dünya’nın şu sıralar en önemli gündem maddelerinden biri koronavirüs ve aşı iken China Daily’de bugüne kadar öyle elle tutulur bir haber çıkmadı. En basitinden “ürettiğimiz aşıları şu ülkelere satıyoruz” gibi bir haber dahi görmedim.

Neyse ki dün(20 Aralık) China Daily sitesinde Çin aşısı ile ilgili bazı yetkililerin açıklamalarına yer verilen bir haber çıktı. Haberle ilgili yorum yapmadan haberi dilim döndüğünce Türkçe’ye çevirdim ve buraya yazdım. Bakın bakalım Çin’de Çin aşısı ile ilgili neler söyleniyor:

Haberin İngilizce orjinalini okumak isterseniz buraya tıklayın.

***

COVID-19 Çin aşısı bağışıklığa olumlu katkıda bulunuyor

Çinli bir yetkilinin geçtiğimiz Cumartesi günü verdiği bir bilgiye göre, koronavirüs sadece bir yıl önce ortaya çıktığı için COVID-19 aşılarının ne kadar yararlı olduğunu anlayabilmek için daha fazla araştırma yapmak gerekiyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu başkan yardımcı Zeng Yixin, yaptığı açıklamada COVID-19 Çin aşısı ile ilgili olarak aşının şu an varolan birçok aşı gibi 5-10 yıl bağışıklık sağlayıp sağlamadığı konusunda yorum yapabilmek için çok erken, ama altı aylık bir süreç için koruma sağladığına şüphenin çok az olduğunu belirtti.

Zeng Yixin’in Başbakanlık Bilgi Ofisi’ndeki basın toplantısında şunları söyledi:

“Aşı ile ilgili maymun testleri Şubat ayından bu yana sürüyor ve dokuz ay geçmesine rağmen aşı hala işlevini sürdürüyor. Öte yandan Mart ayından bu yana aşı olan gönüllülerin kanlarında da hala antikor bulunuyor.

Booking.com

Ayrıca Guangdong Eyaleti’ndeki Shenzhen şehrinde yapılan araştırmada virüsü yenen 400 hastanın bazılarında iyileştikten 10 ay sonra dahi antikor tespit edildi.

Her ne kadar aşının üretimini başlanmış olsa da, ülke genelinde koronavirüs tehlikesi henüz geçmedi. Hiçbir aşı %100 etkili olmadığından vatandaşların maske takarak, sosyal mesafeye dikkat ederek ve elleri sık yıkayarak kendilerini korumaya devam etmeleri gerekmektedir.

Sürü bağışıklığını başarıyla sağlamadan önce vatandaşların güvenliği için salgının yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin eksiksiz uygulanması lazım. “

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan bir yetkili, Jiao Yahui, aşıyı uygulayan sağlık merkezlerinin aşının yan etkilerini minimum düzeye indirebilmek için aşıyla ilgili gereksinimleri eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Jiao, açıklamalarında aşının yan etkilerinin Çin’de diğer ülkelere oranla daha az olarak gözlemlendiğini, yan etki görülen bazı gönüllülerde baş ağrısı, ateş, vücutta kızarıklıklar, aşı olunan yerin şişmesi, öksürük, iştahsızlık, kusma ve ishal gibi şikayetler görüldüğünü söyledi.

Ayrıca Jiao aşı olacak kişilerin aşı olmadan önce neye alerjik olup olmadıkları konusunda sağlık merkezlerini bildirmeleri gerektiğini ve aşıyı olduktan sonra her ihtimale karşı 30 dakika boyunca hastaneden ayrılmamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çin Hastalık Kontrol ve Savaşma merkezinde aşı planlama uzmanı olarak çalışan Wang Huaqing, yan etkiler ile ilgili olarak aşının uygulandığı sağlık merkezlerinin, yetkililerin, aşı üreticilerinin aynı derecede sorumlu olduğunu belirtti.

Wang’ın dediğine göre, COVID-19 aşılarının olası yan etkilerini takip etmek ve çeşitli analizler yapabilme amacıyla merkezlerinde takip sistemi geliştirdiklerini de söyledi.

***

Çin aşısı ile ilgili ChinaDaily’de çıkan haber bu şekilde. Çin’in bu konuda kontrolü hiç bırakmadığını, şu sıralar günde sadece 10 vaka görülmesine rağmen yetkililerin halka maske takma tavsiyesinde bulunduğunu da ben burada ek bilgi olarak vereyim.

Alibaba WW

E-mail listemize kayıt olun. Çin size de yakınlaşsın!

* indicates required

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top