Çin’de Sütlü Çay Çılgınlığı

Sütlü çay, Türkiye’de şimdilik çok fazla kişi tarafından tüketiliyor olmasa da ilerleyen yıllarda birçok kişiyi ellerinde kağıt bardaktan sütlü çaylarla yürüyüş yaparken görmek çok kuvvetli ihtimal. Öyle ki “alt tarafı sütlü çay” diyerek birçok kişinin burun kıvırdığı bir içecek Çin’de birkaç milyar dolar değerinde ve her geçen gün daha da büyüyen bir sektör haline geldi.

Sektörün bu şekilde büyümeye devam etmesi durumunda Dünya’nın her yerinde sütlü çay dükkanlarını görmek mümkün olabilir. Bazı firmalar Çin dışına açılmaya ve Çin dışına bayilikler vermeye başladı bile.

Sütlü çay dükkanlarının sayısı Çin’de inanılmaz bir hızla artıyor. Öyle ki bazı cadde ve alışveriş merkezlerinde yanyana farklı markaya ait birçok sütlü çay dükkanı görmek mümkün. Bu dükkanların bazıları çok yüksek gelir elde edemese de, bazı bilinen ve en büyük olanları gün boyunca bir saniye bile boş durmadan çalışıyor. Sektörün öncülerinden olan Yi Diandian ve Coco dükkanlarının çoğu sabahtan akşama kadar hiç boş kalmıyor.

Sütlü çay sektörünün Çin’de çılgınlık düzeyinde hızla büyümesi ve büyümeye devam etmesinde sütlü çay firmalarının sadece 20m²’lik dükkanlarda, başta 20’li yaşlardaki müşteriler olmak üzere her müşteriye hitap edebilecek düzeyde farklı içecek seçenekleri sunması geliyor. Bu dükkanlarda her ağız tadına göre bir içecek bulmak mümkün.

Sütlü Çay Dükkanları Nasıl Çalışır?

Sütlü çay dükkanlarının çalışma prensibi, kafe kültürüne alışmış olan kişilerin alıştığı tarzdan biraz farklı. Zira bu dükkanların çoğunda oturacak yer bulunmuyor. Bu tür dükkanları daha çok sandalyeleri olmayan fast food restoranlara benzetmek daha doğru.

Dükkanların çoğunda sipariş alan sadece bir kasa bulunuyor ve müşteriler tek bir kasadan siparişlerini veriyor. Bazı firmalar kasalardaki yoğunluğu azaltmak amacıyla WeChat üstünden de sipariş alabiliyor.

Sütlü çay dükkanlarının hemen hemen hepsinin menüsünde en az 20 çeşit içecek bulunuyor. Bu içeceklerin çoğunluğunu farklı tatlardaki sütlü çaylar oluşturuyor. Sütsüz olan içeceklerde krema, meyve veya dondurma tercih ediliyor.

Sipariş vermek isteyen müşteri ilk olarak olarak içeceğini ardından da içeceğin büyüklüğünü seçiyor. Sonra da içeceğin ne kadar sıcak olmasını istediklerini söylüyor. Çok sıcak, oda sıcaklığı, buzsuz soğuk, buzlu ve soğuk seçenekleri hemen hemen her içecek için mevcut.

Sıcaklığın belirlenmesiyle beraber müşteriler içeceklerindeki şeker miktarını belirtiyor. Şekersiz, az şekerli, orta şekerli ve bol şekerli seçeneklerinden herhangi biri tercih edilebiliyor.

En son olarak ise içeceğin içine herhangi ek ürün eklenip eklenmemesi üstüne karar veriliyor. Bu ek ürünler genel olarak Çinli, en azından Asyalı olmayanların ağız tadına farklı gelse de bazı yabancılar bunların içeceklerinde olmasından hoşlanabiliyor. Bu ek maddelerin en bilineni, İngilizce’de pearl veya bubble olarak da bilinen, siyah renkte, çok yumuşak, hafif tatlı bir yiyecek maddesi. Çinliler’in dediğine göre pirinçten yapılan bir ürün.

Booking.com

Siparişin bu şekilde tamamlanmasının ardından ödeme yapılıyor ve müşteriye bir sıra numarası veriliyor. İçeceğin hazırlanmasının ardından numarası gelen kişiye içeceği teslim ediliyor.

Çin’de sütlü çay içmenin maliyeti içeceğin türü ve markaya göre 10-20 yuan(1.5-3USD) arasında değişiyor.

Şu an için sektör, Türkiye’de tanınmasa da ilerleyen yıllarda içecek sektöründe taşları yerinden oturacak şekilde büyümeye başlaması muhtemel. Belki bir gün Türkiye’de de bütün alışverişleriş merkezlerinde çok sayıda sütlü çay dükkanı görülür.

Çin’de Sütlü Çay Dükkanları ve Starbucks Coffee

20-25 yıl önce çok büyük ihtimalle Çin’de çay-kahve içerken sohbet edilebilecek restoranlar haricinde bir yer yoktu. Bu kafesizlik ortamını kıran ve Çin’e kafe kültürünü getiren firma hiç kuşku yok ki Starbucks Coffee. Türkiye’de de onlarca şubesi olan Starbucks Coffee Çin’de “kafe” deyince akla gelen ilk yer. Her şehirde tek tük başka kafeler de olsa da Starbucks’ı kafe ortamı ve verdiği zevk konusunda geçebilecek başka bir firma şimdilik görünmüyor. Starbucks Coffee’yi en çok zorlamaya aday fkahve firmalarının başında 2017’de kurulan Luckin Coffee Geliyor.

Arkadaşlarıyla veya tek başına oturup saatlerce vaktini bir kafede harcayabilecek kişiler için Starbucks Coffee çok iyi bir seçenek; ama içeceğini alıp yolda yürürken veya işine gittiğinde ofiste içmek isteyenler için sütlü çay dükkanları çok iyi bir alternatif.

Sütlü çay dükkanları birçok kişiye göre Starbucks Coffeeler ile kıyas dahi edilmeyecek kadar geride olsa da bu dükkanların müşteri sayısına bakıldığında aslında müşterilerin hiç de öyle az olmadığı görebiliriz. Hatta bazı dükkanların bazı Starbuckslar’a oranla çok daha fazla sayıda müşterisi olduğu gerçek.

Şu an Çin’de istisnasız her şehirde onlarca adet sütlü çay dükkanı var. Hatta bu sayının Pekin, Şangay gibi büyük şehirlerde binlerce olduğu söylenebilir.

Sütlü çay dükkanlarının başını Tayvan firmaları çekiyor. Bunlardan Çin’de en bilinenlerinden biri 1997 yılında kurulan Coco Milk Tea, bir diğeri de 1994’de kurulan Yi DianDian Milk Tea. Coco Milk Tea’in Dünya’da toplamda 800’den fazla, A Little Tea olarak da bilinen Yi Dian Dian’in ise 500’den fazla dükkanı bulunuyor. İngilizce websitesi de olan CoCo Milk Tea Dünya’nın her yerine bayilik veriyor. Türkiye’de özellikle insanların çok olduğu yerlerde yeni alternatif mağaza açmak isteyenler Coco Milk Tea’nin sitesini ziyaret edip şartları onlarla görüşebilirler.

Sütlü Çay Dükkanlarının Starbucks Coffeeler’den Farkı

Sütlü çay dükkanlarının bu derece popüler olmasının başında fiyatının düşük, ama tadının güzel olması geliyor. Fiyat olarak mesela Coco Milk Tea’de içilebilecek en pahalı içecek neredeyse Starbucks Coffeeler’in yarısına satılıyor. Ürün çeşidi de buna eklenince sütlü çay dükkanları popülerliğini arttırıyor. Birçok sütlü çay dükkanı en az 20 çeşit içecek seçeneği sunuyor. Sadece süt ve çay karşımına ek olarak değişik çeşitte çaylar, taze sütlü çaylar, içinde inci denilen birtakım şeylerin olduğu çaylar, soğuk meyveli içecekler ve birkaç çeşit kahve içilebilecek seçeneklerden bazıları.

Sütlü çay dükkanları birçok açıdan müşterilerini memnun etse de çoğunun en büyük eksi yönü dükkanlarında oturacak yerlerinin olmaması. Sattıkları içeceklerin tamamı ayakta veya başka bir yerlerde yemeye yönelik. Bu da sütlü çay dükkanlarını Starbucks’ın gerçek birer rakibi olmaktan alıkoyuyor. Zira Starbucks’ın Dünya devi olmasındaki en büyük etken sattığı içeceklerin tadına ek olarak müşterisine sunuduğu rahat ve huzurlu kafe oratamıdır.

NordVPN WW

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top