E-Ticaret Devi Alibaba Hakkında Tekel Soruşturması

Çinli e-ticaret devi deyince aklıma ilk olarak Alibaba geliyor. Çinli iş adamı Jack Ma tarafından kurulan, Çin dışında alibaba.com ile, Çin içinde de taobao.com ile büyüyen, kısa zamanda e-ticaret sektöründe taşları yerinden oynatan, şu an e-ticaretin de ötesinde Çin’de nakitsiz yaşamın yerleşmesinin öncülerinden olan bir firma Alibaba Group’dan başkası değil.

Alibaba ile ilgili Türkiye’de bana “Çinli firma kendine neden Türkçe isim seçmiş ki?” diye soranlar olduğunu hatırlıyorum. Sizin de aklınıza bu soru geldiyse size kısa bilgi. Ali Baba ve Kırk Haramiler hikayesi Türkiye dışında da bilinen bir hikaye.

Biz konumuza dönelim…

Diğer ülkeleri bilmem ama Çin’de bir firmanın akla hayale gelmeyecek bir şekilde büyümesi arkasında illa ki devlet desteğinin olduğunu gösteriyor. Alibaba ve Huawei bunların günümüzdeki en büyük iki örneği. Ama şu sıralar Alibaba ile hükümetin arası biraz limoni olacak ki bugün China Daily’de Alibaba için başlatılan bir soruşturmaya yer verilmiş.

Haber He Wei tarafından yapılmış. Haberin Türkçe’ye çevrilmiş halini hiç yorum yapmadan buraya ekliyorum. Bakın bakalım Çinli e-ticaret devi Alibaba ile ilgili hangi konuda soruşturma açılmış.

“Anti-monopoly probe launched against Alibaba” başlıklı haberi İngilizce orjinal haliyle okumak için BURAYA tıklayın.


Ali Baba hakkında tekel olma ile ilgili soruşturma başlatıldı

Sermayelerin kontolsüzce büyümesinin önüne geçebilmek amacıyla daha sert tedbirler almaya başlayan Çin hükümeti e-ticaret devi Alibaba Group ve bünyesinde bulunan Ant Group hakkında firmanın tekel olmaya çalıştığı iddiasına karşılık olarak soruşturma başlatıldığını duyurdı. Xinhua Haber Ajansı da geçtiğimiz Perşembe günü(24 Aralık) Çin Başbankanlığı tarafından Alibaba’nın tekel olmaya yönelik çalışmaları nedeniyle firma hakkında soruşturma başlatıldığını manşete taşıdı.

Alibaba hakkında başlatılan sourşturmaya neden olarak Alibaba’nın satıcıları Alibaba ve diğer e-ticaret sitelerinden birini kullanmaya zorlaması ve onların iki siteyi aynı anda ticari amaçla kullanmasına izin vermemesi gösterildi.

Alibaba tarafından aynı gün yapılan açıklamada, firmanın soruşturma sırasında yetkililerle işbirliği yapmaya hazır olduğu, firma faaliyetlerin bu durumdan etkilenmeyeceği belirtildi.

Aliexpress TR

Öte yandan, Çin Merkez Bankası Ali Baba’nın finansal ayağı Ant Group ile ilgili olarak firmanın finansal faaliyetlerinin belirlenen kurallar çerçevesinde olması gerektiğini bildirdi.

Buna karşılık olarak Ant Group, yaptığı açıklamada finansal kurallar konusunda eksik oldukları tarafları hızlı bir şekilde kapatacaklarını ve gereken standartlara geleceklerini belirtti.

Alibaba ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken firmanın Hong Kong Borsası’ndaki hisseleri %8.13 değer kaybetti. Bu durumun etkisiyle Alibaba’nın rakiplerinden Tencent, JD ve Meituan firmalarının hisselerinde de düşüşler gözlendi.

People’s Daily gazetesinde aynı gün çıkan bir haberde konuyla ilgili olarak sektörlerin birkaç önde gelen firma tarafından şekillenmesine bağlı olarak oluşan riskler ve gizli tehlikeler ile ilgili bir yazı yayımlandı.

Haberde müşteri haklarının korunması, haksız rekabetin önüne geçilmesi ve üretkenliğin geliştirebilmesi için tekelin durdurulması gerektiği savunuldu. Ayrıca bu soruşturmanın online ekonomi konusunda verilen teşfikleri etkilemeyeceği, aksine online ekonomiyi daha da geliştirmek için yapıldığı belirtildi.

Pekin Üniversitesi’nde hukuk profesörü ve E-ticaret Yasaları Araştırma Merkezi Başkanı olarak görev yapan Xue Jun, tekel karşıtı çalışmaların e-ticaret devlerinin çalışmalarını olumsuz etkilemek için yapılmadığını belirtti. Bu çalışmalar sayesinde küçük ve orta ölçekli firmaların da korunmasının ve önlerinin açılmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.

Xue, yaptığı açıklamada “bir ekonominin belkemiğini küçük işletmeler oluşturur. Küçük işletmelerin de seslerini duymaya ihtiyacımız var.” dedi.

Merkezi Ekonomik İş Konferansı’nda konuşan Çinli yetkililer de sermayelerin kontolsüzce yayılmasını önlemek amacıyla tekel çabalarını önlemeye yönelik çalışmaların artacağını söyledi.

Singapur INSEAD Business School’da strateji profesörü olan Chen Guoli de konuyla ilgili olarak Çin’deki yeni kuralların inovasyonu geliştirmeye yönelik olduğunu belirtti. Ama yine de Çin hükümetinin yeni kuralları uygularken ortaya çıkabilecek olarak risklere karşı dikkatli olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Chen’in dediğine göre Ant Group’un finansal bir firma mı yoksa teknoloji firması mı olduğuna dair tartışmalar devam ediyor. Çin hükümetinin firmaya yönelik aldığı kararlar firmanın bir finansal firma olarak değerlendirildiğini gösteriyor.

DHgate WW

Yazının başlarında dediğim gibi, görünen o ki Alibaba ve hükümet arasında hafif sürtüşmeler var. Ama bence bu durum çok uzun sürmez. Kısa zaman sonra bir orta yol bulunur ve sorunlar çözülür. En azından Çin’de böyle problemleri çözmek kolay olur.

Alibaba dedim de aklıma geldi. Çin’den bireysel ihtiyaçlarınız için birşeyler almak isterseniz Alibaba Group tarafından açılmış olan aliexpress.com sitesine göz atabilirsiniz.

Booking.com

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top