“Ben de yurtdışından bir şeyler getireyim.” diyenlerin aklına ilk olarak Çin alışveriş siteleri geliyor. Gelmesi çok normal. Akla gelen gelmeyen her şeyi Çin alışveriş sitelerinde bulmak mümkün.
Bireysel alışveriş için Dünya’da en çok tercih edilen Çin sitesi Aliexpress. Bunun haricinde ithalatçıların tamamının bildiği Alibaba da Çin dışına ürün gönderen ilk alışveriş sitesi olarak öne çıkıyor. Ayrıca DHgate ve Banggood siteleri de son yıllarda popülerliğini önemli ölçüde arttırdı.
Vergi Ne kadar?
Konu ile ilgili detaylara girmeden önce birçok kişinin aklına gelen “Çin sitelerinden alacağım ürün için ne kadar vergi çıkar?” sorusuna cevap vermeye çalışayım. Türkiye’de şu an için bu sorunun cevabı basit. Yurt dışından getirilen ürünlere %20 indirim uygulanıyor. Satın alınacak ürünün çeşidine göre bu oran artabilir. Ama genel olarak hesapları %20 vergi üstünden yapmak bence en doğrusu.
Küçük bir ek bilgi vereyim. %20’lik bu miktar yurt dışından getirtilmesine kanunen izin verilen ürünler için geçerli . Getirilmesi yasak ürünler için %100 vergi ödense dahi gümrükten geçmeyecektir.
Posta yoluyla gümrükten geçmeyen ürünler:
- Tütün ve türevi ürünler,
- Alkollü içecekler
- Cep telefonu ve sim kart takılabilen diğer cihazlar,
- Kozmetik ürünleri,
- Takviye Edici ve Sporcu Gıdaları
Bu tip ürünlerin ithalatı ithalatçı firmalar tarafından yapılabiliyor; ama bireysel alımlarda bu ürünler gümrüğe takılıyor. O nedenle “Satın Al” tuşuna basmadan önce dikkatli olmakta yarar var.
Çin’de ürün getirebilmek için kullanılabilecek bazı Çin alışveriş siteleri:
Site adı | Türkçe dil desteği |
---|---|
Aliexpress | Var |
Alibaba | Var |
DHgate | Var |
Banggood | Var |
TCVMALL | Yok |
LightInTheBox | Yok |
Çin’den bireysel ihtiyaçlar için ürün getirme deyince akla gelen ilk site hiç kuşkusuz Aliexpress. E-ticaret konusunda taşları yerinden oynatmış olan Alibaba Group bünyesindeki site kelimenin tam anlamıyla yok yok denecek düzeyde. İyi araştırdıktan sonra uygun fiyatlı ürünler illa ki bulunabiliyor.
Site Türkçe’ye çevrilirken biraz masraftan kaçınmış ama olsun. Neyin ne olduğu anlaşılabiliyor en azından.
Ticaretle uğraşanlar 10 yıldan fazla zamandır Alibaba’yı ithalat yapmak için kullanıyor. Alibaba, Çin’in Dünya’nın her bir ucuna ürün satabilmesini sağlayan ilk site. Alibaba sayesinde Çinli üreticilerin ithalatçı firmalarla buluşması çok kolay bir hale geldi.
Alibaba, ilk ortaya çıktığı zamanlarda sadece toptan alımlara olanak tanıyan bir siteydi. Şu anda da toptan alım yapan ithalatçılar için en iyi site. Ama bazı Alibaba’daki bazı firmalar adet bazında da ürünler satmaya başladı. Bir tane ürünü Türkiye’ye gönderen dahi var.
Site, yapı itibariyle diğer alışveriş sitelerinden biraz farklı olduğundan Alibaba’yı hiç kullanmamış olanların ilk başka siteyi yadırgama ihtimalleri yüksek. Ama yine de sitenin Türkçe olması kullanmayı kolaylaştırıyor.
Çin ürünleri satan siteler arasından bir başka alternatif DHgate. Müşterilere toptan satış imkanı sağladığı için biraz alibaba.com’a, aynı zamanda tekli satış seçeneği olduğu için de aliexpress.com’a benziyor.
Site ürünleri kendi satmaktansa satanlarla alanları buluşturmayı tercih ediyor. Bu da sitenin ürünler ile ilgili sorumlulukların çoğunu satıcıların üstüne bırakması anlamına geliyor.
Sitenin dil olarak Türkçe, para birimi olarak da Türk Lirası seçeneği var. Her ne kadar DHgate.com’da kullanılan Türkçe diğer Çin sitelerinin çoğundan bir tık ileride olsa da bazı bilgiler okunurken çevirinin Türkiye’de kullanılmayan kelimelerden oluştuğu çok rahat bir şekilde anlaşılıyor.
Banggood, birçok açıdan klasik e-ticaret sitelerine benzeyen bir site. Banggood‘un en önemli taraflarından bir tanesi sitenin ürünleri Çinli üreticilerden tedarik etmesi ve kendi bünyesinde satması. Birçok e-ticaret sitesindeki gibi kullanıcıların dükkan açıp satış yapma durumu Banggood’da yok. Sitede verilen bilgilere göre banggood sitesinde 3000 adet Çin markasına ait 500 bin adet ürün bulunuyor.
Banggood’un Türkçe dil desteğinin bulunması sitenin hedefleri arasında Türkiye olduğunu da gösteriyor. Her ne kadar sitenin Türkçesi bazı alanlarda biraz yetersiz olsa da genel olarak memnun edici düzeyde.
Özellikle toptan alımlarda alibaba.com çok uzun zamandır Dünya’da zirvede. Çin’den herhangi bir üründen fazla sayıda getirtmek isteyenler için ideal. Sitenin çok ileri düzeyde olmasa da Türkçe desteğinin olması da cabası.
TVCMALL
TVCMALL, birçok kişi tarafından tanınmayan bir site. Ama sitenin tanınmıyor olması kötü bir site haline gelmez. Sitenin en büyük artısı cep telefonu aksesuarları konusunda uzmanlaşmış olması.
Bütün ürünleri üreticilerden alıp kendi satan site tekli veya toptan alımlara da olanak tanıyor.
TVCMALL’un Türkçe desteği olmasa da göz atmaya kesinlikle değer bir site.
2007 yılında kurulmuş olan LightInTheBox, özellikle İngilizce bilmeyenlerin adını hatırlamakta zorlanacağı bir site. LightInTheBox, her ne kadar e-ticaret konusunda zirveden uzakta olsa da son zamanlarda yaptığı ataklarla adından söz ettirmeye başladı.
Sitenin genel olarak yapısı ve çalışma prensibi benzer sitelere çok benziyor. Sitede satılan ürünler de yine aynı şekilde Türkiye’ye gönderilebiliyor. Sitenin Türkiye açısından en büyük eksi tarafı, Türkçe’nin onlarca dil seçeneğinden biri olmaması.
Alternatif alışveriş sitesi arayanlar LightInTheBox’a da göz atabilirler.
Not: Bu yazıda henüz adı geçmeyen; ama bildiğiniz başka Çin alışveriş siteleri varsa yorum kısmına yazarak yazımızın güncellenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Banggood’u daha önce duymamıştım, alışveriş yaptınız mı buradan? Bir de son zamanlarda özellikle gümrük vergisinde kolaylık sağlamasından dolayın Lightinthebox çok fazla revaçta. Sizce bu sitelerden alışveriş yapmanın, mesela Aliexpress’den alışveriş yapmaya kıyasla farklı bir avantajı var mıdır?
Çin’de yaşadığım için Banggood’u kullanmadım. Bu siteler Çin’e gönderim yapmıyorlar nedenle. Bu sitelerin hiçbir tabii ki Aliexpress kadar büyük değil. Ama kendilerini geliştirmeye ve adlarını duyurmaya çalıştıklarından zaman zaman çok uygun fiyatlı kampanyaları olabiliyor. Alternatif olarak bakmaya değer.