Xiaomi Redmi Note 9 Pro ve Huawei P40 Lite Karşılaştırması. Hangisi daha iyi?

Bildiğiniz üzere Çin’in dev telefon markalarının en çok ilgi gören ve benzer klasmandaki modellerini karşılaştırmaya başladım. Daha önceki yazılarımda daha üst segment ve yeni modellere yönelmişken özellikle bu yazımda tüm dünyada tam manasıyla birbirinin her anlamda rakibi olan iki Çinli marka olan Xiaomi ve Huawei’nin nispeten daha uygun fiyatlı ve piyasada kendine yer bulmuş iki modelini bu yazımda karşılaştırmaya karar verdim.

Her şeyden önce bu yazıda telefonların başlıkları altında daha çok teknik özelliklerini karşılaştıracağımı söyleyip en başından Huawei P40 Lite ile ilgili piyasada en çok bilinen olguyu söylemek gerekiyor sanırım. Bu telefonda Android işletim sistemi kullanılamıyor. Google ile Huawei arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Huawei P40 Lite modeli, Google’ın altyapı sunmadığı modeller arasında yer alıyor. Ancak Harmony OS işletim sistemini tercih eden Huawei’nin bu işletim sisteminin sunduğu çok gelişmiş bazı farklı özellikleri de bünyesinde barındırdığını söyleyebilirim.

Ancak şahsen bana sorarsanız bunu çok büyük mesele etmeye gerek yok. Zira Android’de çalışan ve .apk dosya formatıyla çalışan tüm mobil uygulamaların P40 Lite modelinde rahatlıkla kullanılabiliyor olduğunu söyleyelim. Ancak yine de alışılagelmişin dışında bambaşka bir işletim sistemini kullanmaya devam etmenin kararını vermeyi yine de telefonu almak isteyenlere bırakalım.

Bunun dışında her iki telefonun birbirinin tam muadili olduğu söylenebilir. Şimdi başlıklar altında detaylı bir şekilde modelleri incelemeye geçiyorum.

Xiaomi Redmi Note 9 ProHuawei P40 Lite
Ekran6,67 inç IPS6,4 inç IPS
İşlemciSnapdragon 720GKirin 810
Ana kamera64 MP48 MP
Kablosuz şarj desteğiYokYok

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Cihaz tasarım olarak Xiaomi’nin bir diğer modeli olan Redmi Note9 S modeline oldukça benziyor.

Ekran boyutu 6,67 inç ve ekran teknolojisi olarak IPS bir ekrana sahip olan Note9 Pro, full HD+ çözünürlüğünde 60 Hertz tazeleme hızına sahip bir telefon. 90 Hertz tazeleme hızına sahip telefonlarla kıyaslandığında daha düşük olsa da gün ışığı altında telefonun ekranının rahatlıkla takip edilebileceğini söyleyebilirim.

Telefonun 8,8 milimetrelik kalınlık; 165,75 milimetre uzunluk ve 76,68 milimetrelik en ölçüleri bulunuyor. Telefonun ağırlığı 209 gram olarak tasarlanmış.

Tasarımda Xiaomi’nin bir süredir telefonlarında devam ettirdiği simetri tarzı kullanılmış. Hem ön kamerası hem de arkadaki 4 kamera birbirlerine tam simetrik şekilde yerleştirilmiş ve ekranı ortadan tam ikiye bölecek şekilde konumlandırılmış.

Note9 Pro’da parmak izi okuyucusu telefonun güç tuşuna entegre bir şekilde konumlanıyor. Tuşa baş parmağınızla basar gibi yaparak parmak izinizi okutabiliyorsunuz. Yani telefonun parmak izi okuyucusu başparmağınızın güç tuşuna temas eden kısmından parmak izinizi okuyor.

Booking.com

Note9 Pro’da gördüğüm özelliklerden bir diğeri de çift SIM kart ve her birinin 4G’yi stabil bir şekilde kullanabilmesi özelliği. Ayrıca çoğu telefonda görülen SIM kartları ile SD kartın yuvalarının aynı olması olayından bu telefonda vazgeçildiğini gördüm. Nispeten daha faydalı bir tasarım özelliği olarak dikkatimi çekti. Yani, SD karta ulaşmak için SIM kartlarını da çıkarmak gerekmiyor. Cihazın SD kart desteği 512 GB düzeyinde. Ki bu boyutun gayet yeterli olduğunu da belirtebilirim.

Note9 Pro’nun işlemcisi Snapdragon 720G. Bu işlemci ile halihazırda piyasanın en popüler oyunlarının da rahatlıkla oynanabileceğini belirtelim. Piyasa şartlarında üstünden bir sene geçmiş bir teknoloji olmakla birlikte hala çok yeterli bir işlemci performansı sunduğunu gönül rahatlığıyla belirtebilirim.

Note9 Pro’nun 6 GB RAM ve 128 GB depolama alanı bulunuyor. Cihazın aynı zamanda 64 GB’lık versiyonu da mevcut. SD kart desteği olduğu için 64 GB’lık versiyonunun alıp hafızayı yükselterek de cihaz kullanılabilir.

Note9 Pro’nun ana kamerası 64 mp’lik bir çözünürlüğe sahip. Aynı zamanda cihazda 8 mp’lik ultra geniş açı, 5 mp’lik makro kamera ve 2 mp’lik derinlik algılayıcı lens bulunuyor. Fotoğraf ve videoda oldukça yeterli olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Video çekimi olarak da 4K çekim yapabildiğini ekleyeyim. Ayrıca yüksek ışıkta titreme engellemenin videolarda daha iyi performans gösterdiğini tespit ettim. Düşük ışıkta 4K/30FPS ile video çekilmesini bu cihazla tavsiye etmem. Son olarak cihazın ön kamerasının çözünürlüğünün de 16 mp olduğunu ekleyeyim.

Note9 Pro’da farklı şekillerde kullanılabilen ve oldukça fayda sağlayan NFC sistemi yer alıyor. Bu da bankacılık veya seyahat kartı yüklemeleri gibi şeyleri çok daha kolay yapmanızı sağlayacak bir teknoloji. Büyük bir avantaj olarak görebilirim. Cihazın kablosuz şarj desteği de bulunmuyor.

Ben bu yazıyı yazarken e-ticaret sitelerinde Xiaomi Redmi Note 9 Pro’nun fiyatları şu şekildeydi.

SiteFiyat
Amazon4359 TL
Hepsiburada3699-3999 TL
Trendyol3781-4365 TL
Farklı sitelerde Redmi Note 9 Pro fiyatları

Huawei P40 Lite

Öncelikle Huawei dediğimde ilk olarak yukarıda detaylarıyla bahsettiğim Google servisleri olmadan kullanım konusu akıllara gelecektir. Yazının giriş kısmında bahsettiğim üzere bunu çok da mesele yapmaya şahsi kanaatim olarak gerek yok. Zira Google’ın sunduğu hizmetlerin hemen hemen hepsi bir şekilde Huawei P40 Lite’da da başarılı bir şekilde kullanılabiliyor. Özellikle Harmony OS işletim sistemini deneyimlemek de farklı bir tecrübeyi görünür kılıyor.

Telefonun tasarımında renkleri ve ovalliği beğendiğim kısımlar oldu. Ancak beğenmediğim nokta cihazın arka kapağı ve yan kasası plastik olarak tasarlanmış. Bu nedenle genel olarak metal ve cam kasaları daha çok seven biri olarak tasarımda bu konuya bir eksi olarak baktım.

Parmak izi sensörü tıpkı Note9 Pro gibi cihazın güvenlik düğmesinin üzerine konumlandırılmış. Parmak izi okuma özellikleri bu nedenle Note9 Pro ile birebir aynı diyebilirim.

Aliexpress TR

Cihazın ön tarafında delik çentik olarak tabir edilen bir tasarım tercih edilmiş. Sol üstte cihazın ön kamerası yer alıyor. Onun dışında cihazın ön kısmında genel olarak ekran yer alıyor. Ayrıca cihazın ekran – kasa oranının %84 olduğunu da belirteyim.

P40 Lite’ın ekran boyutu 6,4 inç ve ekran özelliği de Note9 Pro gibi IPS ekran teknolojisine sahiptir. Ekran çözünürlüğü Note9 PRO gibi Full HD+ özelliği gösteriyor.

Genel olarak teknik özellikler bakımından Note9 PRO ile çok benzer bir ekranla karşılaştım. Ancak P40 Lite’ın en sevdiğim ekran özelliği göz konforu özelliği. Mavi ışığı süzen moda telefonu geçiren göz konforu özelliği aktif hale getirildiğinde özellikle akşam saatlerinde telefonun ışığının gözünüzü rahatsız etmesi engelleniyor.

Cihazın işlemcisi Kirin 810. Kirin 810 8 çekirdekli bir işlemci. Bu çekirdeklerin 2’si performansı yüklenirken kalan 6’sı verimliliği sürdüren bir modda çalışmaya devam ediyorlar. Bu işlemcinin sentetik testlerine baktığımdaysa Snapdragon 730’un dahi üstünde olduğunu gördüm. Bu yönüyle P40 Lite’ın ana işlemci olarak Note9 Pro’dan daha başarılı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Telefonun depolama alanı 128 GB ve RAM’i tıpkı Note9 PRO gibi 6 GB. Bu özellikleriyle de iki telefonun birbirinin tıpatıp aynısı olduğunu gördüm.

P40 Lite’ın ana kamerasının çözünürlüğü 48 mp düzeyinde. Ultra geniş açı sensörü 8 mp, 2 mp makro ve yine 2 mp düzeyinde derinlik algılayıcısı yine telefonda yer verilen diğer kamera çözünürlükleri olarak dikkatleri üzerlerine çekiyor. Bu modeli telefon çekiminde çok iyi noktalara taşıyan bir özelliği var. 48 MP AI ultra netlik olarak adlandırılan bu modda özellikle duran nesnelerin ve manzaraların detaylarının çok daha net çıkmasını sağlayan bir yapay zekâ desteği sunuluyor. Bu modda telefon yeterli ışığın olduğu yerlerde dahi 4-5 saniye boyunca ışığı alarak çekim yapıyor ve bunların birleşimiyle size o anda çektiği fotoğraflar arasından en iyi detay sunan fotoğrafı çıkarıyor. Sonucun gerçekten bu düzeyde bir telefon için çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca bu özellik sayesinde Note9 Pro’ya göre çok daha iyi gece fotoğrafları çekebildiğimi de söylemeliyim. Bu noktada kesinlikle P40 Lite’ı daha başarılı buldum.

P40 Lite’ın kamera tarafındaki en büyük eksisi 4K video kaydının desteklenmiyor olması. Bunu bu düzeyde bir iş başaran bir telefona açıkçası yakıştıramadığımı belirtmeliyim.

Yine Note9 Pro gibi NFC özelliği bulunan bir cihaz olarak P40 Lite’ı özellikle kamera, işlemci ve batarya konusunda tavsiye edebilirim. Bu noktada P40 Lite’ı almak isteyenlerin en büyük tereddüdünün Google’dan hizmet alamama konusu olduğu da göz önünde bulundurulduğunda bu noktadaki kararın kullanıcıya ait olduğunu belirterek yazıya burada son noktayı koymak istiyorum.

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top