Pekin’de Gezip Görmeye Değer 15 Yer

Pekin’de gezilecek, görülecek çok fazla yer, yapılabilecek çok fazla şey var. Bunda Pekin’in Çin’in başkenti olmasının ve şehrin 20 milyona yaklaşan nüfusunun etkisi büyük. Pekin’in binlerce yıllık tarihi de hiç şüphesiz önemli bir etken. Tarihte onlarca hanedana başkentlik yapmış olan Pekin’de tarih ve modernlik birarada.

Pekin’de gezilecek yerler tarihi ve modern yerler olarak ikiye ayrılabilir. Tarihi yerlerin en önemlileri Çin Seddi, Yasak Şehir, Tiananmen Meydanı, Cennet Tapınağı ve Yaz Sarayı’dır. Modern yerler arasından Olimpiyat Stadyumu, Wangfujing Caddesi, 798 Sanat Bölgesi ve Pekin Hayvanat Bahçesi de görülmeye değer yerlerden bazıları.

Pekin’deki Tarihi Yerler

Çin Seddi(长城)

Pekin’e gelince mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında Çin Seddi, İngilizce adıyla harika duvar geliyor. Çin Seddi aslında Çin’in birçok şehrinde ziyaret edilebilir; ama seddin en çok ziyaret edilen bölümü Pekin şehir merkezinin 90 kilometre kuzeyindeki Badaling bölümüdür. Bu bölüm aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları listesindedir.

Çinliler’e göre Çin’e gelip Çin Seddi‘nin görmeden geri gitmek Çin’e hiç gelmemekle eşdeğerdir.

Çin Seddi

Tiananmen Meydanı(天安门广场)

Çin’in en bilinen meydanı. Yasak Şehrin hemen karşısında bulunan meydan çok geniş bir alana yayılmıştır. Çin meclis binası da Tiananmen Meydanı‘nın hemen sağ tarafındadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’un mozolesi de aynı şekilde bu meydanda bulunmaktadır. Mao’nun hala korunan ölü bedeni de burada ziyaretçilere gösterilmektedir.

Her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilen meydanda her sabah ve akşam bayrak alma ve bayrak asma merasimleri düzenlenir. Her merasimi yüzlerce turist izler. Her yıl 1 Ekim’de kutlanan Çin Cumhuriyet Bayramı’nın resmi törenleri de büyük bir katılımla burada yapılır.

Tiananmen Meydanı

Yasak Şehir (故宫)

Ming ve Qing Hanedanları zamanında imparatorların bizzat yaşadığı saray. 15. yüzyılda yapılan ve yüzlerce yıl imparatoru ve soyluluğu temsil eden sarayda 980 oda bulunur.

Dünyaca ünlü Tiananmen Meydanı’nın hemen arkasında yer alan, tipik Asya mimarisindeki bu sarayı tamamen ziyaret etmek bütün günü alabilir.

Booking.com

Yasak Şehre giriş ücreti 6USD. Ama içerideki bazı özel bölümler için ek ücret ödemek gerekiyor.

Yasak Şehir

Yaz Sarayı (颐和园)

Qing Hanedanlığı zamanında yapılan saray imparatorun ailesinin yaz aylarını geçirdiği yerdir. Yaklaşık 3 km² yayılmış olan sarayın ve çevresindeki parkın dörtte üçü göldür. Yaz Sarayı da tıpkı Çin Seddi gibi UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndedir.

Parktaki yapılar Pekin’in işgali sırasında yıkılmış olsa da işgalin bitmesinin ardından tekrar inşaa edilmiştir. Yaz Sarayı şehir merkezinde olduğundan saraya metroyla kolaylıkla ulaşılabilir.

Yaz Sarayı’nın park bölümü herkese açık ve ücretsizdir. Sadece bazı özel bölgeler için giriş bileti almak gerekir.

Yaz Sarayı

Cennet Tapınağı(天坛)

15. yüzyılda yapılmış olan tapınak özellikle Ming ve Qing hanedanlıkları zamanında imparatorların gelip dua ettikleri yerdir. Asya’daki çoğu tapınak gibi üçgen çatıdan farklı olarak yuvarlak çatıya sahip olması nedeniyle görülmeye değer. Konum itibariyle metroyla kolayca ulaşılabilecek bir başka yer. Farklı mimarideki yapısı nedeniyle görmeye değer.

Cennet Tapınağı’nı ziyaret etmek ücretsizdir.

Cennet Tapınağı

Niujie Camii(牛街清真寺)

Çin’deki en eski camilerden biri. Alışılmış mimarideki camilerin aksine tamamen Asya mimarisinde bulunan, hatta ilk bakışta tapınakmış gibi görünen camii, sadece sıradışı mimarisi nedeniyle dahi görülmeyi hakediyor. Camii cemaatinin büyük çoğunluğunu Çin’in en büyük azınlıklarından olan Hui Çinlileri oluşturuyor.

Niujie Camii

Gubei Su Kasabası(古北水镇)

Pekin’de imparatorluklara ait yapılar çok fazla; ama su kanallarından oluşan eski kasabalar pek yok. Bu tarz yerler Çin’de genelde Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerinde bulunuyor.

Alibaba WW

Çin Seddi’nin Simatai bölümünün hemen yanında yer alan su kasabası Qing Hanedanı’nın 20. yüzyılın başındaki son zamanlarını ve bugünkü Çin Halk Cumhuriyeti‘nin ilk zamanlarını yansıtıyor.

Şehir merkezinin çok dışında kalan bu kasabayı görmek isteyenlerin Dongzhimen metro istasyonundan otobüse binmeleri gerekiyor.

Su kasabasına giriş ücreti 20USD.

Gubei Su Kasabası

Pekin’deki Modern Yerler

Wangfujing Caddesi(王府井)

İstanbul’da İstiklal Caddesi ne ise Pekin’de Wangfujing o. Pekin’in en önemli alışveriş caddelerinden biri. Caddenin her iki yanında çok sayıda alışveriş merkezi ve restoran bulunuyor.

Wangfujing, motorlu taşıt trafiğine kapalı bir cadde. Çin’e gelip böcek gibi iç kaldırıcı şeyleri denemek isteyenler Wangfujing’in bir bölümünde yer alan yemek sokağını ziyaret edebilirler.

Wangfujing Caddesi

Pekin Ulusal Stadyumu-Kuş Kafesi (鸟巢)

2018’de Pekin’de düzenlenen olimpiyatlar için inşa edilen ve kuş kafesinden esinlenerek yapılmış mimarisi nedeniyle Kuş Kafesi olarak da adlandırılan stadyum Pekin’in önemli sembollerinden biri haline geldi. Stadyumun içine girebilmek için bilet almak gerekiyor.

Kuş Kafesi’nin hemen yakınındaki olimpik havuz binası ve 20 dakika yürüyüş mesafesindeki park da görmeye değer.

Pekin Ulusal Stadyumu-Kuş Kafesi

Çin Ulusal Müzesi (中国国家博物馆)

Tiananmen Meydanı’nın hemen yanında yer alan Çin Ulusal Müzesi, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun onuncu yılı kapsamında yapıldı. Müzeyi özel yapan nedenlerden biri müzede Çin tarihi ve Çin devriminin birarada bulunması.

Müzeye giriş ücretsiz; ama müzenin içindeki bazı özel bölümler için bilet almak gerekiyor.

Çin Ulusal Müzesi

798 Sanat Bölgesi(798艺术区)

Birçok şehirde olmadığı kadar büyük ve sadece modern sanatlara ayrılmış bir bölge. Eski bir fabrika olan bölgede büyüklü küçüklü yüzlerce sanat galerisi bulunuyor. Modern sanatlara ilgi duyanların zamanın nasıl geçtiğini anlamadan saatlerini geçirebileceği bir yer. Bölgedeki her bir kapının arkasında farklı bir sanata şahitlik etmek mümkün.

798 Sanat Bölgesi

Pekin Hayvanat Bahçesi (北京动物园)

Pekin’deki hayvanat bahçesinin en önemli özelliklerinden biri anavatanı Çin olan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan birkaç adet pandaya ev sahipliği yapıyor olması. Sadece panda görmek için bile hayvanat bahçesi görülebilir.

Pekin’de hayvanat bahçesi şehrin biraz dışında; ama metro ile birkaç aktarmanın ardından hayvanat bahçesine ulaşılabilir. Hayvanat bahçesine giriş ücreti de 3 dolar civarlarında.

Pekin Hayvanat Bahçesi giriş kapısı

Happey Valley-Beijing(欢乐谷)

Pekin’de iken günün tamamını geçirmeye yetecek büyüklükte dev bir lunapark. 2006’da açılmış olan lunapark 560.000 metrekarelik bir alan kaplıyor. Lunaparkın içinde başta roller coasterlar olmak üzere her yaştan herkese uygun bir şey mutlaka var.

Şehrin güneydoğusunda yer alan lunaparka metro ile ulaşmak mümkün. Parka giriş ücreti de yaklaşık 40 dolar.

Happy Valley-Beijing

Pekin Dünya Parkı (北京世界公园)

Pekin Dünya parkı, ker kıtadan 50’den fazla ülkeden 100’den fazla en tanınan turistik mekanların belli ölçekte küçültülmüş modellerinin bulunduğu bir park. 1993 yılında açılmış olan park 46 hektarlık bir alanı kaplıyor. Park çok uzun bir zaman önce inşa edildiği ve içindeki binalar o dönemin şartlarıyla yapıldığından binalar biraz eski görünüyor. Ama bu binaların çoğu 10-20 metre yükseklikte.

Hatırladığım kadarıyla parkta Türkiye’den Ayasofya ve Truva atı bulunuyor.

Pekin Dünya Parkı’na metro ile kolayca ulaşılabiliyor. Parka giriş için de yaklaşık 15 USD ödemek gerekiyor.

Pekin Dünya Parkı

Pekin Madame Tussauds Müzesi (北京杜莎夫人蜡像馆)

İstanbul dahil Dünya’nın birçok şehrinde Madame Tussauds müzesi var. Bu müzede çok sayıda ünlünün balmumundan yapılmış heykelleri sergileniyor. Pekin’deki bu müzede ağırlık Çinli ünlülerde. Çinli basketbolcu Yao Ming, Çinli ilk astronot Yang Liwei, Baidu’nun kurucusu Li Yanhong bunlardan birkaçı.

Metro ile ulaşılabilen müzeye giriş ücreti yaklaşık 25USD.

Madame Tussauds-Pekin

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top