Dünya’da İlk 100 İçindeki Çin Üniversiteleri-2023

Yıllar geçtikçe Dünya’nın en iyi üniversiteleri listesine giren Çin üniversitelerinin sayısı artıyor. QSChina sitesindeki bilgilere göre Dünya’daki en iyi 100 üniversitesine giren ve Çin anakarasında yer alan üniversiteler: şu şekilde sıralanıyor.

Dünya SıralamasıÜniversiteŞehir
12Peking UniversityPekin
17Tsinghua UniversityPekin
34Fudan UniversityŞanghay
42Zhejiang UniversityHangzhou
46Shanghai Jiaotong UniversityŞanghay
94University of Science and Technology of ChinaHefei
Hong Kong ve Makao dışında, Çin anakarası içinde yer alan ilk 100’deki üniversiteler

Tsinghua University

Çok iyi üniversite deyince Çinliler’in aklına ilk gelen üniversitelerin başında Tsinghua University geliyor. Bu üniversite Çinliler’in hayali olsa da, üniversite sınavında bu üniversiteye yetecek puanı alabilmek hiç kolay değil. Özellikle Pekin dışındaki öğrenciler için. Bunun nedeni Çin’de eğitim sisteminin farklı olması.

Tsinghua University 1911 yılında kuruldu. Bu açıdan bakıldığında Tsinghua University’nin Çin’deki en eski üniversitelerden biri olduğunu söylenebilir.

Çin’in bugünkü devlet başkanı Xi Jinping, 1979 yılında bu üniversitenin kimya mühendisliği bölümünden mezun oldu. Öte yandan İngiltere eski başbakanı Tony Blair, A.B.D eski devlet başkanı Bill Clinton gibi liderler de Tsinghua University’de konuşma yaptı.

Tsinghua University kampüsünün bulunduğu alanda eskiden Qing Hanedanı’nın kraliyet bahçeleri bulunuyordu. Bu bölgelerin büyük ölçüde korunmuş olması Tsinghua University’nin kampüsünün çok güzel ve etkileyici olmasını sağladı.

Tsinghua University içindeki binalardan biri

Tsinghua University’de yaklaşık 40 bin öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 5 bin kadarını yabancı öğrencileri oluşturuyor.

Peking Universitesi

Peking University, Türkçe adıyla Pekin Üniversitesi, Çin’deki en eski üniversite. 1898 yılında kurulan üniversite, ilk yıllarında kraliyet aileleri ve toplumun önde gelenlerinin çocuklarına eğitim veriyordu.

Üniversitenin kampüsü herkese tarihe götürecek güzellikte. Kampüs içindeki binalar geleneksel Çin mimarisinde. Kampüsün Qing Hanedanı kraliyet bahçelerinin bulunduğu alanda kurulu olması da kampüsün güzelliğine güzellik katıyor.

Pekin Üniversitesi kampüsünün içi

Peking University’de 93 lisans, 199 yüksek lisans ve 173 doktora programı bulunuyor. Üniversite bünyesindeki 30 bin öğrencinin 5 bin kadarını yabancı öğrenciler oluşturuyor.

Fudan University

Fudan University, Çin’in en büyük şehri, aynı zamanda da Çin ekonomisinin kalbi Şanghay’da yer alıyor. Şanghay’da üniversiteye gitmek isteyen Çinliler’in aklına ilk olarak Fudan University geliyor.

Fudan University, 1905 yılında kuruldu. Üniversiteye ait dört kampüs toplam 2,5 milyon metrekare yer kaplıyor. 5 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğü üniversitedeki toplam öğrenci sayısı 28 bin dolaylarında.

Fudan University giriş kapısı

Fudan Üniversitesi’nde öğrenciler ilk iki yıllarını genel konuları öğrenerek geçiriyor. Ardından ilgi alanları ve bölümlerine göre ayrılıyor. Girişimci öğrenciler üniversite tarafından çok destek görüyor.

Zhejiang University

Zhejiang University(ZJU), adını Çin’in alan bakımından en küçük, ama ekonomi bakımından en güçlü eyaletlerinden biri olan Zhejiang Eyaleti’nden alıyor. Üniversite, eyaletin başkenti Hangzhou’da yer alıyor.

Üniversitenin tarihi 1897 yılına kadar uzanıyor. O zamanlar Qiushi Academy olarak kurulan üniversite bugüne Zhejiang University olarak ulaştı.

%53’ü lisans öğrencisi olmak üzere 40 bin öğrencisi bulunan üniversitede 9 bin dolaylarında yabancı öğrenci bulunuyor.

ZJU, inovasyon ve teknoloji çalışmalarına çok önem veriyor. Üniversitenin en çok araştırma yaptığı konuların başında yapay zeka, büyük uçak teknolojileri, temiz enerji geliyor.

Shanghai Jiaotong University


Shanghai Jiaotong University, adından da anlaşılabileceği gibi Şanghay’da yer alıyor. 1896’da kurulan üniversitenin Şanghay genelinde çok sayıda kampüsü bulunuyor.

Üniversitenin 40 bin öğrencisinden 6 bin kadarını yabancı öğrenciler oluşturuyor.

University of Science and Technology of China

The University of Science and Technology of China (USTC), Çin’i hiç tanımayanların hiç aşina olmadığı Hefei şehrinde yer alıyor. Anhui Eyaleti’nin başkenti olan Hefei, Şanghay’ın 450 kilometre doğusunda bulunuyor.

1958 yılında kurulan USTC’de bin kadarı yabancı öğrenci olmak üzere 17 bin öğrenci üniversite eğitimi alıyor.

6 thoughts on “Dünya’da İlk 100 İçindeki Çin Üniversiteleri-2023”

  1. Gökcan Yengin

    Çin’de daha önce Zhejiang Üniversitesi, Wuhan Üniversitesi ve Chongqing Üniversitesi’nde eğitim gördüm. Türkiye’de Çin üniversiteleri sanki sayıca çokluğundan dolayı, sadece bir avuç üniversite dışında, sanki kaliteli eğitim vermiyormuş gibi davranıyor. Her yıl bir milyon öğrenci Çin’in ÖSS’si Gaokao’ya giriyor. Bu üniversiteler’in çoğunluğu bizim eğitimimizi sollamış durumda, bunu anlamak dışarıdan bakan için çok güç ama durum böyle bana göre.

    1. Dışarıdan bakıp Çin ile ilgili olan şeyleri küçümseme alışkanlığı hiç bitmedi. Ama Çin’in özellikle eğitim alanında ne kadar disiplinli olduğunu yıllardır Çin’de eğitim sektörünün içinde olan biri olarak kendi gözlerimle gördüm. Çin’in hemen her eyaletinde eğitim kalitesi konusunda üst sıralarda olan üniversiteler var.

  2. Bu üniversitelere girmek için yabancıların verdiği mücadeleyi gördükten sonra Çinli öğrencilerin durumunu hayal dahi etmek istemiyorum. Hiç bulunmadım ama kampüslerinin çok güzel ve hissiyatlı olduğundan eminim 🙂 Hepsi köklü ve kaliteli üniversiteler ancak dünya çapında hak ettikleri tanınırlıkta değiller. Covid de bu durumu daha kötüye götürüyor maalesef.

    1. Bu üniversitelerden birine yerleşebilmek yabancılar için daha kolay. Çin’de hem öğrenci sayısı çok fazla, hem de farklı eyaletlerde okumak isteyenler yarışa azımsanmayacak kadar eksi puanla başlıyor.

  3. Merhaba bir araştırma yapıyorum ve Çin’de toplamda kaç Türk öğrenci olduğunu bulamıyorum yardımci olabilir misiniz

    1. Merhaba.

      Mesajınız için teşekkürler. Çin’deki Türk öğrenci sayısına ilişkin bizim elimizde kesin bir bilgi yok; ama Çin’deki gözlemlerime ve Çin’in şu anki durumuna bakarak şunu söyleyebilirim.

      Pandemi öncesi dönemde Jiaotong University, Peking University gibi bilinen üniversitelerde 30-40 civarı Türk öğrenci olduğunu duymuştum. Az bilinen üniversitelerde de tek tük öğrenciler vardı. Pandeminin başladığını andan bugüne kadar Çin kapılarını hala daha açmadı. O nedenle Türk öğrencilerin sayılarının büyük üniversitelerde dahi çok azalmış olma ihtimali çok yüksek.

      Bu konuyla ilgili Pekin Büyükelçiliği’ne de bir mail atmanızı öneririm. Onlarda daha detaylı bilgiler olabilir.

      İyi çalışmalar.

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top