Çin aşısı malum bu aralar çok gündemde. İyi midir, değil midir bilmiyorum. Bu konuda söyleyebilecek pek bir sözüm de yok. Ama olaya başka bir açıdan bakabilme amacıyla Çin’de Sinovac aşısı hakkında çıkan haberleri takip ediyorum. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Sinovac aşısını tercih ettiği ile ilgili bir haber vardı. Dün(18 Ocak) de aşıyla ilgili birtakım bilgiler içeren yeni bir haber çıktı.
Haberi hiç yorum yapmadan, dilim döndüğünce çevirip burada paylaştım. Bence bu haber aşının şu an ne aşamada olduğu ve Çinliler’in kendi aşıları hakkında ne düşündüğünü anlamak açısından önemli.
Yazının İngilizce orjinal halini okumak için buraya tıklayın.
İşte o haberin Türkçesi:
Sinovac COVID-19 Aşısına Bakış
Pekin merkezli Sinovac Life Sciences firması, her yıl 500 milyon doz CoronaVac aşısı üretme kapasitesine sahip.
Aşı üretimi konusunda uzmanlaşmış olan Sinovac Biotech CEO’su Yin Weidong yaptığı açıklamada ikinci faz aşıların Şubat ayından itibaren üretimine başlanacağını ve ilerleyen dönemlerde yıllık 1 milyar doz aşı üretmeyi planladıklarını belirtti.
Geçtiğimiz 15 Aralık günü Çin hükümeti kış ve bahar dönemlerinde uygulanacak toplu aşılama programını açıkladı. Programın özellikle donmuş ürün ithalatı yapan yerlerde çalışanları, pasaport polislerini, sağlık çalışanlarını, toplu taşıma sektöründe çalışanları ve gıda ürünü satan çalışanları kapsadığı belirtildi.
Çin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre Çin’de şu ana kadar 10 milyon doz aşılama yapıldı.
CEO Yin’in dediğine göre, firma geçen Ağustos ayında aşı çalışmalarına başladıktan sonra, firma çalışanları Çin’deki aşı ihtiyacını karşılayabilmek ve Çin’in kendi ürettiği aşının Dünya’ya yayılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla adeta zamanla yarışıyorlar.

Bir doz aşının başlangıçtan paketlenme aşamasına gelmesi yalnızca 48 gün sürüyor. Firma şu an ülke içindeki ihtiyaçları karşılamak üzere günde 400.000 doz aşı üretiyor.
Firmanın farbrikasında çalışanların sağlığı ve aşıyla ilgili maddelerin insan temasından uzak kalması için her şey otomatik makinelerle yapılıyor.
İnaktif COVID-19 virüsü ilk olarak arıtılıyor ve test ediliyor. Ardından fabrika çalışanları özel eldivenler kullanarak şırıngaları ve ürünlerin tıbbi açıdan uygunluğunu kontrol ediyor. Alınan bazı şırınga numuneleri de laboratuvarlarda bir kez daha sıkı bir şekilde inceleniyor.
CEO Yin, yaptığı açıklamada aşılarının ulusal kriterleri sağladığı, 25 derecede 42 gün, 37 derecede ise 21 gün bozulmadan dayanabildiğini söyledi. Ayrıca 2 ile 8 derece arasında saklanan aşıların çok daha uzun süre dayandığını, hatta üç yıla kadar dayanabileceğini de sözlerine ekledi.
Sinovac Life Sciences tarafından üretilen ilaçlar, özel soğuk bölmeli araçlarla Çin’deki sağlık merkezlerine taşınıyor. Çin dışına gönderilen aşılar da özel kutulara konularak uçakla gönderiliyor. Yolculuk boyunca aşılarına ortam sıcaklıkları devamlı olarak kontrol ediliyor.
Yin’in dediğine göre aşının alıcıları özel olarak tasarlanmış uygulamalar sayesinde aşıların uygun ortamlarda taşınıp taşınmamış olduğunu kontrol edebiliyor.
Aşı üreticisi firma şu ana kadar 15 milyon doz aşıyı Endonezya’ya gönderdi. Öte yandan Çin Hükümeti Çinli diğer aşı üreticilerine de gelişmekte olan ülkelere daha fazla aşı sağlanabilmesi için üretim kapasitelerini arttırmalarını söyledi.
Yin konuyla ilgili şöyle dedi: “Ürettiğimiz aşılar Brezilya, Türkiye ve Endonezya’ya gönderilmeye başlandı. Yurt dışına gönderidiğimiz aşı miktarını arttırmak için çalışmalarımız sürüyor.”
Çin hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Çin üretimi aşıların onaylanıp kullanıma hazır hale gelmesinin ardından, aşı olmak isteyen gönüllü Çinliler’e ücretsiz olarak aşılama yapılacağını, aşı ücretlerinin de sağlık sigortası kapsamında olacağını da belirtti.
Çin aşısı ile ilgili yazının Türkçe hali bu şekilde. Ne yalan söyleyeyim, benim bazı noktalarda kafam karıştı. Konuyla ilgili bildiğiniz başka şeyler varsa onları paylaşmanız yazıyı okuyacak diğer kullanıcılara çok yardımcı olabilir.
Bilgi Fırını’nı Sosyal Medyada Takip Edin
Sinovac aşıyı ablamın eşi bir hafta önce oldu.
Kendisi bir pandemi hastanesinde doktor.
Herhangi bir yan etki ile şuana kadar karşılaşmadık.
Çin’de onaylı tek aşı Sinopharm,
Öyle her isteyen de gidip vurulamıyor,
Devlet kontrollü olarak dediğiniz gibi Sağlık çalışanlarına ve gıda çalışanlarına uyguluyor.
Faz3 onaylanmadığı için şu aşamada 60 yaş üstüne vurulmuyor.
Benim Anlamadığım ise henüz Çin’de bile onaylanmamış olan Sinovac aşısı nasıl olurda bizim kendi vatandaşlarımıza bu denli uygulanabiliyor.
Bunu ben de anlamadım. Konuyla ilgili daha detaylı açıklamalar yapılır umarım