16 Farklı Çin Vizesi Arasından Size Uygunu Hangisi?

Posted by

Çin vizesi almak isteyenlerin sayısı her geçen gün artma eğiliminde. Türkiye’den Çin’e gidenlerin çoğunluğunu Çin ile iş ilişkileri olan iş adamları oluştursa da, her geçen yıl gerek öğrenci olarak, gerekse diğer nedenlerden dolayı Çin vizesi alma ihtiyacı artıyor. Herkesin aklında aynı soru var. “Acaba Çin vizesini alabilecek miyim?

Çin vizesinin alınamayacak kadar zor olduğunu söyleyenler olsa da belgelerin eksiksiz tamamlanması ve yapılması gerekenlerin eksiksiz yapılması durumunda vizeyi almanın aslında o kadar da zor olmadığı bir gerçek.”Çin, Türklere vize vermiyormuş” söyleminin arkasına saklanmak yerine bu konuda profesyonel olan kişilerden yardım alıp onların yönlendirmelerine kulak vermek gerekir.

En başta yapılması gereken Çin temsilciliklerinin güncel duyuru ve gereksinimlerini takip etmek ve Çin vizesi ile ilgili yetkili olan firmalardan yardım almak. Türkiye’deki Çin temsilciliklerinin bazı resmi duyurularına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Çin, kırmızı renkteki umuma mahsus pasaport haricindeki pasaport sahiplerinin 30 güne kadar yapacakları ziyaretler için vize istemiyor. Bu durum Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk işlemleri ile ilgili olan resmi sitesi konsolosluk.org.tr‘de bu şekilde belirtilmiş durumda.

Çin vizesi ile ilgili en genel ve en güncel bilgiler Çin Başbakanlığı’nın İngilizce olarak hazırladığı english.gov.cn sitesinde bulunuyor. Bu site, ilerleyen dönemlerde Çin’de yaşamayı düşünen veya Çin’e yatırım yapmayı planlayan kişilere çok yardımcı olabilecek bir site.

Çin vizesi nasıl alınır?

Çin vizesi almak isteyenlerin öncelikle hangi Çin temsilciliğine gidip başvuru yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Antalya ,Aydın,Burdur,Bursa,Çanakkale, Denizli, Edirne,Isparta, İstanbul,İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Uşak ve Yalova ve şehirlerinde oturanlar Çin İstanbul Başkonsolosluğuna, diğer şehirlerde ikamet edenler ise Çin Ankara Büyükelçiliği’ne başvuru yapabilirler.

Vize başvurusu için bulunulan bölgede yetkili olan vize acenteleri ile görüşmek vize başvuru sürecini çok kolaylaştıracağı gibi, yaşanabilecek olumsuzlukları minimum düzeye indirmeyi sağlayabilir.

Çin vizesi ücreti

Çin Halk Cumhuriyeti, şu sıralar sadece Çin’e tek sefer girme imkanı tanıyan tek girişli vize vermektedir. Bu tek girişli vizenin ücreti de KDV dahil 170USD‘dır. Vize işlemlerini takip eden firmaların hizmet bedeli de aracı firmalara bu fiyata ek olarak ödenmektedir.

Çin Vizesi Çeşitleri ve Gerekli Belgeler

C vizesi-Mürettebat Vizesi

Havayolu, tren veya deniz yoluyla Çin’e gelen araçlarda mürettebat olarak çalışan kişiler, karayolu ile Çin’e şöför olarak giren kişiler ve onların aileleri için verilen vize.

C vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • Şirket antetli kağıdına yazılmış,ıslak imzalı dilekçe
  • Firmanın bağlı olduğu ticaret odasından en son 6 ay önce alınmış faaliyet belgesinin aslı
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Gemi adamı cüzdanı aslı
  • Çin’deki ilgili birimden barkodlu resmi davetiye

D vizesi- Devamlı ikamet vizesi

Çin’de kalıcı olarak ikamet etmek isteyenler için verilen vize

D vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’ndan alınan daimi ikamet onay formu aslı

F vizesi- Staj vizesi

Çin’de birtakım görüşmelerde bulunmayı amaçlayan, eğitim amaçlı turlar yapmak isteyen ve benzer aktivitelere katılmak amacıyla Çin’i ziyaret etmek isteyenler için verilen vize.

F vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • 10.000tl veya eşdeğer döviz bulunduran banka hesap cüzdanı aslı
  • Uçak bileti rezervasyonu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil kaydı aslı
  • Staj başvuru davetiyesi aslı
  • Staj davet yazısı aslı
  • Öğrenci belgesi aslı
  • Çin’deki firmanın işyeri lisans belgesi fotokopisi

G vizesi- Transit vize

Transit olarak Çin’den geçecek ve Çin’e girdikten sonra üçüncü bir ülkeye gidecek kişiler için verilen vize.

J1 vizesi- 180 günden fazla süreli basın vizesi

Çin’e 180 günden daha fazla süreliğine, bir medya organı tarafından gönderilen gazeteciler için verilen vize.

J2 vizesi-180 güne kadar basın vizesi

Çin’de en fazla 180 gün süreyle kalmayı planlayan, kısa dönem gazetecilik yapmak isteyen yabancı gazeteciler için verilen vize.

J vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • Şirket antetli kağıdına yazılmış, ıslak imzalı dilekçe
  • Firmanın bağlı olduğu ticaret odasından alınan faaliyet belgesi aslı
  • Firma vergi levhası fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Çin’den gelen davet mektubu fotokopisi
  • Basın kartı aslı

L vizesi- Turistik Vize

Çin’i turistik amaçlarla ziyaret etmeyi amaçlayanlar için verilen vize.

L vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • 10.000tl veya eşdeğer döviz bulunduran banka hesap cüzdanı aslı
  • Otel ve uçak bileti rezervasyonu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Seyahat detaylarını gösteren gezi programı
  • Adli sicil kaydı aslı
  • İkametgah



Booking.com

M vizesi- Ticari Vize

Çin’i ticaret yapma amacıyla ziyaret etmek isteyenler için verilen vize.

Q1 vizesi- 180 günden uzun süreli Çinli akraba ziyareti vizesi

Bir Çin vatandaşı veya Çin’de kalıcı oturma izni bulunan bir yabancı olan aile bireyleriyle birarada yaşamak isteyen kişiler için verilen ve 180 gün’den daha uzun süre Çin’de oturmayı planlayanlar için verilen vize.

Aile bireyleri, vize başvurunda bulunan kişilerin eş, ebeveyn, çocuk, çocuklarının eşleri, kardeş, torun, ebeveyn anneleri ve eşlerinin ebeveynlerini kapsamaktadır.

Q2 vizesi- 180 güne kadar Çinli akraba ziyareti vizesi

Bir Çin vatandaşı veya Çin’de kalıcı oturma izni bulunan bir yabancı olan aile bireyleriyle birarada yaşamak isteyen kişiler için verilen ve en fazla 180 gün Çin’de oturma hakkı tanıyan vize.

Q vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • İçinde 10.000TL veya karşılığı döviz bulunan banka hesap cüzdanı aslı
  • Otel ve uçak bileti rezervasyonu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil kaydı aslı
  • Akrabalık bildirim belgesi
  • Çin’de bulunan kişinin çalıştığı yerin işyeri lisans belgesi fotokopisi
  • Çin’de bulunan kişi tarafından yazılmış dilekçe
  • İkametgah belgesi

R vizesi- Üstün yetenekli uzman vizesi

Çin’in acil ihtiyacı olan üstün yeteneklere sahip olan kişiler için verilen vize.

R vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vize bildirim formu aslı
  • İşyeri lisans belgesi fotokopisi
  • İkametgat belgesi
  • Adli sicil kaydı aslı

S1 vizesi- 180 günden uzun süreli yakın akraba ziyareti vizesi

Çin’de çalışan veya eğitim alan kişilerin eşleri, ebeveynleri, 18 yaşından küçük çocukları ve eşlerinin ebeveynleri için verilen, 180 günden daha uzun süreli ziyaretleri kapsayan vize. Bu vize farklı özel nedenlerle Çin’e gelmek isteyenlere de verilebilir.

S2 vizesi- 180 güne kadar yakın akraba ziyareti vizesi

Çin’de çalışan veya eğitim alan kişilerin eşleri, ebeveynleri, 18 yaşından küçük çocukları ve eşlerinin ebeveynleri için verilen, 180 günden kısa süreli ziyaretleri kapsayan vize. Bu vize farklı özel nedenlerle Çin’e gelmek isteyenlere de verilebilir.

S vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • Uçak bileti rezervasyonu
  • Adli sicil kaydı aslı
  • Varsa evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İçinde 10.000TL veya karşılığı döviz bulunan banka hesap cüzdanı aslı
  • Varsa Çin nüfus cüzdanı
  • İkametgat belgesi
  • Çin’de bulunan kişiden gelen davet mektubu
  • Çin’e davet eden kişinin pasaport fotokopisi
  • Çin’de bulunan kişinin oturma ve çalışma izni fotokopileri
  • Çin’de bulunan kişi tarafından yazılmış dilekçe
  • Çin’de bulunan kişinin şirket evrakları
  • Çin’de bulunan kişilerin kira sözleşmesi veya ev tapu fotokopisi

X1 vizesi- 180 günden fazla süreli öğrenci vizesi

Eğitim amaçlı olarak Çin’e gelmeyi planlayan ve 180 günden daha uzun süre Çin’de kalacak olan kişiler için verilen vize.

X2 vizesi- 180 güne kadar öğrenci vizesi

Eğitim amaçlı olarak Çin’e gelmeyi planlayan ve 180 günden daha kısa süre Çin’de kalacak olan kişiler için verilen vize.

X vizesi alabilmek için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • JW201 veya JW202 belgesi aslı
  • Okula giriş bildirim formu aslı
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgat belgesi
  • Eğitim yılı başına 2500USD para bulunan banka hesap cüzdanı aslı
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı

Z visa- Çalışma vizesi

Çalışma amaçlı olarak Çin’e gelmek isteyenler için verilen vize.

Z vizesi almak için gerekli belgeler:

  • En az altı aydan fazla geçerlilik süresi bulunan ve en az iki sayfası boş olan pasaport
  • İki adet, arka fonu beyaz, gözlüksüz, mat çekilmiş fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Çin’deki yetkili kurumdan alınmış vize bildirim formu
  • Çalışılacak yerin işyeri lisans belgesi fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Adli sicil kaydı aslı



Booking.com

Çin vizesinin bölümleri

Çin vizesinin alınmasının ardından pasaportun içine yerleştirilen vize aşağıdaki resimdeki gibi görünüyor.

english.gov.cn

(1) Category– Vize tipi. Bu yazıda da belirtilen vize çeşitlerinden bir tanesi. Örnek olarak gösterilen bu vizede vize çeşidi L olarak görünüyor.

(2) Enter Before– Vizeyi alan kişinin bu bölümde belirtilen tarihte veya bu tarih öncesindeki bir günde Çin’e mutlaka giriş yapması gerekir. Bu tarihten sonra Çin’e giriş yapmak mümkün olmayacaktır.

(3) Issue Date– Çin resmi makamları tarafından vizenin başvuruyu yapan kişiye verildiği tarih.

(4) Full Name – Vizeyi alan kişinin adı ve soyadı.

(5) Birth Date– Vizeyi alan kişinin doğum tarihi.

(6) Entries– Vizeyi alan kişinin Çin’e kaç defa giriş yapabileceğini gösteren bölüm. Bu örnekteki gibi 1 sayısı kişinin Çin’e bu vize çeşidiyle sadece bir kere giriş yapabileceği anlamına geliyor. Herhangi bir sebeple Çin dışına çıkmış olan kişiler, vize süreleri dolmamış olsa dahi Çin’e burada belirtilen sayıdan fazla miktarda giriş yapamazlar.

(7) Duration of Stay– Vize sahibi kişinin Çin’e girmesiyle başlayan ve Çin’de kalabileceği maksimum gün sayısı.

(8) Issued At– Vizeyi veren yetkili Çin makamı.

(9) Passport No.- Vize sahibi kişinin pasaport numarası.

 

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.