En Gelişmiş Çin Eyaletleri Hangileridir?

Eyaletler halinde yönetilen Çin’in ekonomik anlamda çok hızlı bir şekilde büyümesinin sonucu olarak bazı Çin eyaletleri kısa zamanda çok büyük bir atılım yaptı.

Çin’in yüzölçümü Türkiye’den 13 kat daha büyük ve bu dev ülke kendine özgü bir sosyalizmle yönetiliyor. Çin’de 27 adet eyalet, 4 adet bir eyalete değil direk olarak merkezi hükümete bağlı olan şehir ve 2 adet özel yönetim bölgesi bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Çin’deki yoksulluk düzeyi üzerine yapılan araştırmaları kapsayan Çin Birleşmiş Milletler Gelişim Programı(UNDP) raporu açıklandı. Bu sayede yaşam standardı en yüksek Çin eyaletleri de açıklanmış oldu.

Raporun hazırlanma aşamasında UNDP bünyesindeki İnsani Gelişim İndeksi’nden yola çıkarak her bir eyalet için Hayat Standardı İndeksi(LSI) oluşturuldu. Bu indeks için de farklı eyaletlerdeki temiz tuvaletlere ulaşım, temiz mutfaklara ulaşım, güvenli içme suyuna ulaşım, internet kapsama alanı, vatandaşlara verilen hizmetlerin kapsamı, eyaletlerdeki yolların kapsamı, akşam eyaletlerin aydınlanma miktarları ve finansal hizmetlerin kapsamından yola çıkıldı.

Çin geneli için tespit edilen Hayat Standardı İndeksi(LSI) 61 olurken, toplamda 19 eyalet veya eyalete bağlı olmayan şehir ortalamadan fazla puan almayı başardı. Yüksek puan alan eyaletler tahmin edilebileceği üzere gelişmişlik düzeyinin en fazla olduğu doğu bölgelerinde yer alıyor. İşte yaşam standardı en yüksek olan Çin eyaletleri:

10-Tianjin – LSI: 66.5

Çin’in en büyük şehirlerinden biri olan Tianjin, bir eyalete bağlı bulunmaksızın direk olarak Çin Hükümeti’ne bağlı olan dört şehirden biri. Çin’in kuzeyinde bulunan ve başkent Pekin’in komşusu olan şehirde bulunan liman, Tianjin’in ve Pekin’in ekonomik kalkınmasına çok büyük katkı sağlıyor.

Tianjin’den Pekin’e hızlı trenle 30 dakikada ulaşmak mümkün. Öte yandan Tianjin’in Çin’in büyük hemen her şehrine hızlı tren bağlantısı bulunuyor. Şehirdeki havalimanı sayesinde Tianjin’den en uzak şehirlere ulaşmak da mümkün.

9-Guangdong – LSI: 67.2

Guangdong, Çin’in güney bölgesinde yer alan ve başlıca geliri ihracat olan, nüfus olarak çok kalabalık bir eyalet. Guangdong’dan Dünya’ya ihraç edilen ürünlerin başını elektronik ürünler ve parçaları oluşturuyor.

Guangdong’un kalkınmasında en önemli payı eyalet başkenti ve Türk Hava Yolları’nın direk uçuşunun olduğu Guangzhou ve eyaletin ikinci en büyük şehri Shenzhen sağlıyor. Shenzhen aynı zamanda Hong Kong ile sınır komşusu. Hong Kong’un Çin’e bağlı özel yönetim bölgesi olması ve Hong Kong’un ithalat ihracat konusunda sağladığı kolaylıklar Shenzhen’in ve Guangdong’un gelişmesine çok yardımcı oluyor.

Çin hükümeti, ilerleyen yıllarda Guangdong Eyaleti’nde yer alan birkaç şehri birleştirip toplamda 40-50 milyon nüfuslu bir şehir kurmayı planlıyor.

Booking.com

8-Hebei – LSI:68.3

Çin’i tanımayanlar Hebei Eyaleti’nin nerede olduğunu bilmeyebilirler. Hebei, Çin’in kuzeyinde, Pekin ve Tianjin şehirlerini çevreleyen bölgede yer alır. Başkenti eyaletin güneyinde yer alan Shijiazhuang şehridir.

Hebei’in yaşam standardının artmasında en önemli etken eyaletin Pekin ve Tianjin gibi iki önemli şehre komşu olması. Çin hükümetinin sıfırdan inşa ettiği ve ekonomik anlamda Pekin’in yükünü alması beklenen Xiongan şehri de Hebei sınırları içinde yer alıyor.

7-Liaoning – LSI:68.4

Liaoning, Çin’in kuzeydoğusunda yer alan ve soğuk iklimi ile tanınan bir eyaket. Eyaletin başkenti Shenyang kuzeydoğu Çin’in en kalabalık şehirlerinden biri. Eyaletin bir diğer önemli şehri, “Kuzeyin Hong Kong’u” olarak da bilinen, deniz kıyısındaki Dalian. Dalian’da bulunan liman Liaoning ve diğer kuzeydoğu eyaletlerine önemli katkıda bulunuyor.

Liaoning sınırları içinde bulunan Dandong şehrinin Kuzey Kore ile sınırı bulunuyor. Çin Seddi‘nin en doğu ucu da Dandong şehrinde yer alıyor.

6-Shandong – LSI: 70.6

Çin’in doğusunda, Pekin ile Şangay arasında bulunan bir diğer eyalet de Shandong. Eyaletin başkenti olan Jinan şehri, Pekin ile Şangay arasındaki yolun tam geçiş noktası üzerine yerleşmiş olduğu için çok önemli.

Eyaletin bir diğer önemli şehri, deniz kıyısında yer alan ve birasıyla meşhur Qingdao. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Qingdao’da bulunan limanın eyalet ekonomisine önemli katkıda bulunduğu da bir gerçek.

5-Fujian – LSI:71.1

Fujian, Çin’in güneydoğu bölgesinde bulunuyor. Deniz kıyısında olması ve ılıman iklimi nedeniyle yaşamaya çok elverişli bir yer. Eyaletin başkenti 8 milyon nüfuslu Fuzhou olup, eyaletin en bilinen bir diğer şehri ise Tayvan’a çok yakın mesafede bulunan Xiamen şehridir.

4- Şangay – LSI:71.7

Şangay, Çin’in doğusunda bulunan ve herhangi bir eyalete bağlı olmayan dev bir şehir. Tek başına bazı eyaletlerden daha büyük bir nüfusu barındırıyor. Şangay, Çin ekonomisinin büyüklüğünün ve Çin teknolojisinin günlük hayattaki yerinin çok belirgin bir şekilde gözlemleneceği şehirlerin başında geliyor.

Çin’in en büyük şehri olan ve Çin ekonomisinin kalbi konumundaki Şangay, aynı zamanda Çin’in ve Dünya’nın en pahalı şehirlerinden biri. Özellikle maddi açıdan sıkıntısı olmayanlar için Şangay sınırsız sayıda imkan sunuyor.

3-Pekin – LSI:71.8

Pekin, Dünya’nın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin’in başkenti. Nüfus olarak da Çin’de Şangay’dan sonra ikinci sırada. Kuzey Çin’in dış Dünya’ya açılan en önemli kapısı. Tarihte çok sayıda hanedanlığa başkentlik yapmış olan Pekin’in Çince‘deki karşılığı Kuzey Başkenti.

DHgate WW

Başdöndürücü bir hızla kalkınmaya devam eden şehir, aynı zamanda çok sayıda modern ve geleneksel mimarideki binanın bir arada bulunduğu şehirlerden biri.

2-Jiangsu – LSI:73.7

Jiangsu, eyalet adı olarak bazı kişiler tarafından tanınmıyor olabilir; ama Jiangsu Çin için çok önemli. Hemen hemen Ege Bölgesi kadar bir alana yayılmış olan eyalette yaklaşık 80 milyon kişi yaşıyor. Şangay‘ın kuzeybatı komşusu olan Jiangsu’nun başkenti tarihi önemi de bulunan Nanjing şehri. Çince’de “güney başkenti” olarak da adlandırılan Nanjing, geçmişten bugüne bazı hanedanlıklar için başkentlik yapmış, önemli ticaret yollarının kesişme noktasında bulunan bir şehir.

Eyaletin en tanınmış bir diğer şehri ise geleneksel bahçeleri ile ünlü, her Çinli’nin en az bir kere ziyaret etmek istediği, Şangay’a sadece 90km mesafedeki Suzhou.

1-Zhejiang – LSI:75.1

Zhejiang Eyaleti, Çin’in yüzölçümü bakımından en küçük eyaleti olmasına karşın ekonomik anlamda en gelişmiş eyaletlerden biri. Şangay’ın güneybatı komşusu olan eyalet, deniz kıyısındaki şehirleri ve limanlarının da yardımıyla çok kısa zamanda çok hızlı gelişti ve gelişmeye de devam ediyor.

Zhejiang Eyaleti’nin başkenti, başta Alibaba firması olmak üzere çok sayıda dev firmaya ev sahipliği yapan, Şangay’a 150km uzaklıktaki Hangzhou. Eyaletin önemli şehirlerinden bir diğeri olan Wenzhou, Çin’in gelir düzeyi en yüksek ve en zengin şehirlerinden biri.

Kaynak: china.org.cn

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top