En Çok İndirilen Çin App Store Uygulamaları (2018-1.Çeyrek)

Akıllı telefonlara indirilen uygulamalar söz konusu olduğunda Apple telefonlar için uygulamalar  Dünya’nın her yerinde olduğu gibi App Store üstünden indirilirken, Android telefonlar için uygulamalar GooglePlay yerine Çin’deki yerel marketlerden indiriliyor. Neredeyse her markanın kendine ait bir marketi bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Sensortower sitesinde 2018’in ilk çeyreğinde App Store üstünden en çok indirilen uygulamalar ile ilgili birtakım bilgilere yer verildi.

Sensortower sitesinden alınan aşağıdaki fotoğrafın sağ tarafında App Store’dan en çok indirilmiş olan 10 uygulama, sol tarafında ise en çok gelir elde eden 10 uygulama görünüyor. Listedeki uygulamalar Türkiye’de ve Dünya’nın diğer ülkelerinde indirilenlere oranla çok farklı. (bkz. Çin’de En Çok Kullanılan Mobil Uygulamalar) En çok indirilen uygulamaların ilk beşine daha detaylı olarak bakalım:

5) QQ

Çin’in en eski anlık mesajlaşma programının uygulama versiyonu. Çin’in teknoloji devi Tencent tarafından ilk olarak 1999’da ortaya çıkarılan QQ, son zamanlarda popülerliğini kaybetme eğiliminde olsa da hala daha en çok indirilen 5. uygulama olabilecek kadar popüler. Özellikle 20 yaş altı gençler arasında çok sıkça kullanılan QQ’nun en güzel yönü, çeşitli QQ oyunlarına kolay bağlantı sağlaması ve aynı anda çok sayıda fotoğraf yüklemeye olanak tanıması.

QQ’nun Çince versiyonunun yanısıra İngilizce versiyonu da bulunuyor.

4) Alipay

Çin’de “Ali” adıyla başlayan uygulama ve web sitelerinin sayısı çok fazla. Bunun temel nedeni hepsinin Çin’in bir başka teknoloji devi Alibaba Group‘a ait olması. Alipay bu gurubun oluşturduğu bir çeşit dijital ödeme yöntemi . Çin’de nakitsiz yaşamın günlük hayata adaptasyonunda en büyük paylardan biri hiç kuşku yok ki Alipay’in.Şu anda Çin’de, özellikle gelişmiş bölgelerde iğneden ipliğe para ile alakalı neredeyse her şey Alipay ile yapılabiliyor.

3) Taobao

Taobao, Çin’in en büyük e-ticaret sitesi. Uygulama da aynı sitenin cep telefonu versiyonu. Alibaba Group’un lideri Jack Ma’nın öncülüğünde 2003’de kurulan Taobao, Çin’deki alışveriş anlayışını tamamıyle değiştirdi ve kısa zamanda Çin’de internet alışverişi yapmak isteyenlerin en uğrak yeri haline geldi. 11 Kasım gününün “Çifte 11” günü olarak anılması tamamen Taobao’nun ortaya çıkardığı bir başarı. Birçok markaların bu güne özel indirimler uyguladığı Çin’de, sadece 11 Kasım günü Alibaba Group 10 milyar dolardan fazla ciro çeviriyor.


Aliexpress TR

2) WeChat

Dışarıdan bakıldığında sıradan bir mesajlaşma uygulaması gibi görünse de, WeChat Çin’de hayatın çok önemli bir parçası. QQ’nun üreticisi Tencent tarafından 2011’de ortaya çıkarılan WeChat, özellikle yetişkinler arasında çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Anlık mesajlaşmaya ek olarak dijital olarak para ödeme ve alma, çeşitli özel servislerden yararlanma, kimlik kartı olarak kullanılabilme gibi günlük hayata dair akla gelebilecek birçok şeyi içinde barındıran WeChat, sıralamada kolay kolay gerileyeceğe benzemiyor.

1) Tiktok

Listenin en başında bulunan uygulama Çin’de ortalığı kasıp kavurduktan sonra Çin dışında da popülerleşmeye başladı. 2016’nın Eylül ayında Toutiao firması tarafından üretilen Tiktok’u kısa zamanda zirveye taşıyan en önemli etken uygulamanın farklı bir yapıda ve eğlenceli olması.  Bir müzik platformu olarak geliştirilen Tiktok, kullanıcılarına çok kolay bir şekilde kısa müzik videosu hazırlama imkanı veriyor. Kendi kısa müzik videosunu yapmak isteyen kullanıcılar önce arka plan müziğini belirliyor. Ardından da 15 saniyelik bir video çekiyor. Çekilen videolara çeşitli efektler de eklenince ortaya çok eğlenceli müzik videoları çıkıyor. Uygulamaya kaydedilen videolar başka kullanıclar tarafından da izlenebiliyor.

Kısa tarihine rağmen Tiktok, 2018 yılının Şubat ayında 66 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştı. 2018’in ilk çeyreğinde Douyin 45.8 milyon defa indirildi.

Çin’de Apple fiyatları

Apple’ın Çin’de üretim yapıyor olması nedeniyle birçok kişi Çin’de Apple ürünlerinin çok uygun fiyatlı olabileceğine inanıyor. Ama ne yazık ki Çin’de Apple fiyatları tahmin edildiği kadar ucuz değil. Fiyatlar Türkiye’ye göre daha ucuz olsa da Çin’de Apple ürünü satın almayı cazip kılacak miktarlarda hiç değil.

DHgate WW

Apple’ın Çin’deki resmi internet sitesi apple.com.cn‘de Çin’deki apple ürünlerinin fiyatlarını görmek mümkün. Bu sitede gösterildiğine göre en yeni iPhone modelleri XR 4799yuan(698USD) ‘dan, Xs ise 6799yuan(989USD)’dan başlayan fiyatlarla alıcılarını bekliyor. iWatch akıllı saat de 3116yuan(453USD)’dan başlayan fiyatlara satılıyor.

Booking.com

2 thoughts on “En Çok İndirilen Çin App Store Uygulamaları (2018-1.Çeyrek)”

  1. Tiktok popülerliğinden hala hiçbir şey kaybetmedi, ancak Tiktok ile Çin versiyonu olan Douyin arasında çok fark var, keşke buradan biz de Çin versiyonuna erişebilsek, Çinli içerik üreticilerini görebilmek, trendleri takip edebilmek için önemli 🙂

    1. Gökcan Yengin

      Douyin’e Türkiye hattıyla, hatta Apple kimliğe ile bile kayıt olunabiliyor aslında. Sadece içerik yüklenemiyor bildiğim kadarıyla. Ama içerik görüntülemede bir sıkıntı yoktu en son.

Yorum bırakın

Yorum yaparak veya soru sorarak herkesın yeni bilgiler öğrenmesine yardımcı olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top